niedziela, 24 listopada 2013

OLEJOWANIE WŁOSÓW ( rodzaje olejów)

OLEJE NASYCONE: (masła)
duże cząsteczki-> tworzą film na włosach
w zetknięciu z powietrzem schnie wolno

- dobrze wnikają i wchłaniają się
- dla włosów do nikiej porowatości
- efekt-> miękkie i puszyste włosy

olej kokosowy
olej kakaowy

OLEJE NIENASYCONE (kwas oleinowy omega 9)
średnie cząsteczki

- przewaga kwasów tłuszczowych Omega 9
- wnikają nieco słabiej niż nasycone ale lepiej niz wielonienasycone
- dla włosów o średniej porowatości lub wysokiej
- efekt->włosy grubsze, gęstsze, nawilżone

oliwa z oliwek
olej migdałowy
olej sezamowy
olej z orzechów laskowych
olej arganowy

OLEJE WIELONIENASYCONE (przewaga kwasów tłuszczowych Omega 6 i Omega 3)
małe cząsteczki
w zetknięciu z powietrzem schnie szybko

- dla włosów o wysokiej porowatości
- efekt-> włosy elastyczne , sprężyste, nawilżone lśniące

olej z pestek winogron
olej lniany
olej słonecznikowy


oleje nierafinowane

-proces oddzielania mechaniczny
-do 70 procent naturalnych witamin aminokwasów minerałów
-mętna konsystencja
-naturalny smak i aromat
-nie tracą witamin

oleje rafinowane

-proces oddzielania w wysokiej temperaturze
-za pomocą chemicznych składników
-brak wielu witamin np E, żelaza, beta karotenu


POROWATOŚĆ- rozmiar przer między łuskami włosa
zależy od kondyscji i wieku włosa
( w przypadku długich włosów włos u nasady jest nisko porowaty natomiast na końcach może być wysoko porowaty)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz