duże cząsteczki-> tworzą film na włosach
w zetknięciu z powietrzem schnie wolno
- dobrze wnikają i wchłaniają się
- dla włosów do nikiej porowatości
- efekt-> miękkie i puszyste włosy
olej kokosowy
olej kakaowy
OLEJE NIENASYCONE (kwas oleinowy omega 9)
średnie cząsteczki
- przewaga kwasów tłuszczowych Omega 9
- wnikają nieco słabiej niż nasycone ale lepiej niz wielonienasycone
- dla włosów o średniej porowatości lub wysokiej
- efekt->włosy grubsze, gęstsze, nawilżone
oliwa z oliwek
olej migdałowy
olej sezamowy
olej z orzechów laskowych
olej arganowy
OLEJE WIELONIENASYCONE (przewaga kwasów tłuszczowych Omega 6 i Omega 3)
małe cząsteczki
w zetknięciu z powietrzem schnie szybko
- dla włosów o wysokiej porowatości
- efekt-> włosy elastyczne , sprężyste, nawilżone lśniące
olej z pestek winogron
olej lniany
olej słonecznikowy
oleje nierafinowane
-proces oddzielania mechaniczny-do 70 procent naturalnych witamin aminokwasów minerałów
-mętna konsystencja
-naturalny smak i aromat
-nie tracą witamin
oleje rafinowane
-proces oddzielania w wysokiej temperaturze-za pomocą chemicznych składników
-brak wielu witamin np E, żelaza, beta karotenu
POROWATOŚĆ- rozmiar przer między łuskami włosa
zależy od kondyscji i wieku włosa
( w przypadku długich włosów włos u nasady jest nisko porowaty natomiast na końcach może być wysoko porowaty)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz