piątek, 15 listopada 2013

Witaminy rozpuszczalne w wodzie :
B1, B2, B3-> PP, B5, B6, B7, B9, B12
C
H
P
Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane (z wyjątkiem B12 i C). Ich nadmiar jest wydalany z organizmu dlatego nie można ich przedawkować ale należy pamiętać żeby ich dostarczać systematycznie do organizmu.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach :
A
D
E
K
Różnią się one znacznie od witamin rozpuszczalnych w wodzie. Występują tylko w składnikach żywności zawierających tłuszcz. Ponieważ są nierozpuszczalne w wodzie są trawione tylko w żółci. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jest łatwo przedawkować, gdyż są magazynowane w tkance tłuszczowej.



WITAMINY UTLENIAJĄCE (ANTYUTLENIACZE, PRZECIWUTLENIACZE)
witamina A-REGENERUJE I WYGŁADZA
witamina C askorbinowa- POPRAWIA KOLORYT SKÓRY w składnie KOLAGENU (osoby dbające o cerą)
witamina E- NAWILŻA -(skóra wygląda młodo)-> witamina młodości



ANTYUTLENIACZE które  eliminują WOLNE RODNIKI
wolne rodniki występują  we wszystkich organizmach żywych  i są to cząsteczki związków organicznych (najczęściej tlenu) pozbawione jednego elektronu dążą  do tego aby uzupełnić ten ubytek i "kradną" go innym pełnym cząsteczkom, tym samym powodując ich uszkodzenie  co przyczynia się do pogorszenia naszego stanu zdrowia. przyśpieszają one wiele procesów starzenia.
Antyutleniacze- to pełne cząsteczki obficie zawarte w owocach i warzywach które neutralizują wolne rodniki oddając im brakujące elektrony i przywracając stabilność. Zapobiega to uszkodzeniom organizmu.
Są one zawarte w fitoskładnikach,  czyli w naturalnych roślinnych substancjach odżywczych-> w owocach i warzywach.


ANTYUTLENIACZE-  witaminy



Fitoskładniki – Coraz częściej nazywane są witaminami nowej generacji, potocznie określane również ogólnym mianem wartości odżywczych.
To naturalne związki chemiczne występujące w roślinach. (warzywach, owocach)
Wiemy już jednak, że fitoskładniki naprawiają i chronią organizm. Zawarte w warzywach i owocach mają za zadanie chronić je przed niekorzystnym wpływem środowiska zewnętrznego (m. in. przed bakteriami, wirusami, grzybami, promieniowaniem ultrafioletowym itd.).

Wśród fitoskładników znajdziemy m.in.: enzymy, karotenoidy, flawonoidy, monoterpeny, triterpeny, polisacharydy i wiele innych.